Αρχική σελίδα
 
 A-   A   A+ 
Μανώλης Τσαγκαράκης
 

Ο Μανώλης Τσαγκαράκης γεννήθηκε στο Κάιρο Αιγύπτου, όπου άρχισε και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο ελληνόφωνο τμήμα της Αμπετείου Σχολής.

Κατοικεί και εργάζεται στο Χαλάνδρι ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Έχει συν-ιδρύσει και διευθύνει το Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας, ΣΚΕΨΥΣ, στο οποίο προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες του ως πιστοποιημένος επόπτης και εκπαιδευτής. Το ΣΚΕΨΥΣ είναι μέλος της European Family Therapy Association, EFTA, και συμμετέχει εκπροσωπούμενο στο Επιμελητήριο των Εκπαιδευτικών Κέντρων συστημικής και οικογενειακής θεραπείας EFTA-TIC.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχολογία στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Συμμετείχε εθελοντικά στην αρχή στο πιλοτικό «Πρόγραμμα Απασχολησιοθεραπείας», το οποίο επόπτευε ο Παναγιώτης Σακελαρόπουλος και η Θέμις Καλλή και στη συνέχεια πρόσφερε επαγγελματικά τις υπηρεσίες του στην πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Ειδικεύτηκε στην Συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων και συνεργάστηκε ως μέλος της κλινικής ομάδας του Εργαστηρίου με επόπτρια τη Χ. Κατάκη.

Εργάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών και υπό την ιδιότητα του ψυχολόγου δίδαξε και διήυθυνε το Τμήμα Συμβουλευτικής γονέων και μαθητών του Λυκείου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας, ΕΛΕΣΥΘ και διακρίθηκε για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά του προς αυτή. Κατά την ίδια χρονική περίοδο συνέβαλε ενεργά στην θεμελίωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας, ΕΘΟΣ στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της ΕΛΕΣΥΘ ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων.

Έχει γράψει βιβλία και άρθρα ψυχολογικού, ψυχοπαιδαγωγικού και ψυχοθεραπευτικού περιεχομένου και έχει επιμεληθεί επιστημονικά εκδόσεις βιβλίων συναφούς θεματολογίας. Υπήρξε συγγραφέας για τον Δημόσιο Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, για το Κολλέγιο Αθηνών, καθώς και για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατέχει τους τίτλους ψυχολογίας EuroPsy, M.S., M.A. και τον πιστοποιημένο από την AGPA τίτλο CGP του ψυχοθεραπευτή ομάδας. Διαθέτει επίσης κατ' επιλογή τον τίτλο ECP της Ευρωπαικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας E.Α.P.


Είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, ΣΕΨ, της Εuropean Family Therapy Association, EFTA. και ιδρυτικό μέλος των Εταιρειών: Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας, ΕΛΕΣΥΘ, Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας, ΕΕΣΚΕΨΟ και της Ομοσπονδίας ΕΘΟΣ.